Ce sunt cryptomonedele?
Cryptomonedele, numite si cryptocurrency in engleza sau simplu crypto, sunt orice forma de valuta care exista digital si folosesc criptografia sa valideze si sa securizeze tranzactiile. Acestea nu au o autoritatee care le controleaza, in schimb folosesc un sistem descentralizat pentru a inregistra tranzactiile si a rezolva problemele.
Pe scurt, cryptomonedele sunt o metoda digitala de plata care nu este controlata de nicio banca. Metoda poate fi folosita de fiecare om care vrea sa trimita si sa primeasca plati, bineinteles cu conexiune la internet. In realitate cryptomonedele nu sunt ca si banii, acestea pot exista doar in mediul virtual pe o baza de date, care descrie tranzactiile cu exactitate, numita Blockchain. Ele sunt tinute intr-un portofel virtual, iar tranzactiile sunt publice pentru oricine.
Cum reusesc cryptomonedele sa functioneze?
Cryptomonedele sunt create cu ajutorul unui proces numit “minare”. Minarea crypto se face prin folosirea puterii calculatorului pentru a rezolva probleme dificile de matematica, care genereaza monedele. In cazul in care nu ai o retea de calculatoare puternice sau nu esti un geniu in matematica, poti cumpara cryptomonede de la un broker, pe care mai apoi le poti stoca in portofelul virtual si cheltui dupa bunul plac.
In 2009 a aparut prima cryptomoneda numita “Bitcoin”, iar de atunci numarul aplicatiilor si al monedelor care se afla pe blockchain sunt in continua dezvoltare, iar pe viitor se asteapta ca si stockurile sau alte bunuri sa fie tranzactionate in acest fel.
Cryptomonede cunoscute si folosirea lor
Desi sunt mii de astfel de monede virtuale, cateva dintre ele au reusit sa iasa in evidente pentru valoarea pe care o aduc:
- Bitcoin (BTC). Dezvoltata in 2009 de Satoshi Nakamoto, a carui identitate este anonima. Este cea mai populara si mai tranzactionata moneda de acest fel. Ca si la restul, pretul ei variaza de la zi la zi, astfel anul acesta valoarea unui Bitcoin a fost intre $30.000 si $60.000.
- Ethereum (ETH). Are propria platforma blockchain si este a doua cea mai cunoscuta moneda, dupa Bitcoin. Aparuta in 2015, este folosita pentru tranzactionare, dar si pentru smart contracts.
- Solana (SOL). Fondata si dezvoltata de Solana Foundation in 2017, a devenit una dintre cele mai cunoscute cryptomonede, cu o crestere de 12.000% in 2021 si cu un volum de peste $66 miliarde. Este considerat cel mai de seama rival Ethereum.
- Cardano(ADA). Fondata in 2017 de catre co-fondatorul Ethereum Charles Hoskinson, vine pe piata cu o noua forma de validare a tranzactiilor, iar volumul depaseste $34 miliarde.
Aceste monede si multe altele pot fi stocate pe un portofel virtual online, care are chei private, dar pot fi si stocate pe dispozitive hardware, cum ar fi un stick.
Cu ajutorul cryptomonedelor poti cumpara diferite produse de pe magazine online, bunuri de lux, masini sau asigurari.
Siguranta tranzactiilor
Datorita blockchainului, cryptomonedele sunt cele mai sigure metode de plata in domeniul online, deoarece acest “registru” a reusit sa isi mentina intacta prezenta in fata hackerilor, cu ajutorul tehnologiei avansate fiind foarte greu, aproape imposibil, de spart.
Daca te gandesti sa investesti in cryptomonede trebuie sa faci un research cat mai amanuntit deoarece volatilitatea acestora este foarte ridicata si poti sa iesi oricand pe minus sau chiar sa pierzi banii.