Bitcoin este un sistem de plata online descentralizat, creat in 2009 de catre Satoshi Nakamoto. Este primul de acest fel si a ajuns cel mai popular, totodata fiind cel mai scump. Bitcoin a oferit promisiunea unei tranzactii cu taxe mici, care nu sunt controlate de guvern sau de vreo autoritate.
Ce este minarea Bitcoin?
Minarea Bitcoin este procesul prin care tranzactiile de pe Blockchain sunt verificate. Retelele de computere puternice ii ajuta pe mineri sa rezolve probleme foarte grele de matematica numite hashes, astfel adaugand block-ul cu informatiile tranzactiei alaturi de celelalte. Totodata procesul de minare permite intrarea in circulatie ale altor monede BTC.
Profitabilitatea minarii Bitcoin
Practic, oricine are un calculator poate participa la procesul de minare. Deoarece minarea a devenit foarte populara este foarte greu sa iesi pe profit, costul componentelor PC si al electricitatii fiind foarte ridicate. Cei care vor incerca sa rezolve aceste probleme si vor esua, nu vor castiga nimic, in schimb vor avea de platit costul energiei.
In prezent minerii care rezolva problemele, prin ajutorul retelelor de calculatoare, castiga undeva la 6.2 BTC pe block, dar si taxele din tranzactiile efectuate. Profitul se calculeaza scazand costul electrictatii care este foarte ridicat. Cu toate acestea se speculeaza ca in 2024 numarul de BTC pe care il primesti atunci cand validezi un nou block va scadea dublu.
De ce Bitcoin are nevoie de mineri?
Minerii sunt factorul cheie in validarea tranzactiilor de pe Blockchain. Folosind un sistem Proof-of-Work, Bitcoin se foloseste de acestia intr-un mod competitional pentru a verifica si valida fiecare block. Algoritmul procesului de minare Bitcoin este facut in asa fel in cat minerii sa poata incepe un block odata la 10 minute, iar problemele de matematica sunt din ce in ce mai grele.
Cum sa minezi Bitcoin?
Pentru a mina Bitcoin si a face un profit din asta, trebuie sa fii dispus sa investesti bani atat in echipament cat si in costurile ulterioare intretinerii acestuia. La inceput un miner trebuie sa detina un portofel crypto fie virtual, fie fizic, pe care sa primeasca BTC dupa validare. Cu ajutorul unor soft-uri de minare si al echipamentului specializat se poate incepe goana dupa “aur digital”.
Sansa de a rezolva problema
Pe scurt, cu cat echipamentul este mai puternic si mai performant sunt sanse mai mari ca cel care il detine sa fie minerul rasplatit pentru rezolvarea problemei. Puterea de minare totala este foarte mare, asa ca daca minerul detine un echipament foarte slab reprezinta foarte putin din retea.
Deoarece sansa ca tu cu un echipament slab sa fii cel care rezolva problema este imposibila, in timp s-au creat diferite “Mining Pools”. Un mining pool este un grup de mineri care isi combina calculatoarele pentru a gasi solutia, apoi BTC se impart intre ei.
Deteriorarea PC-ului.
Deoarece minarea BTC sau a oricarei alte cryptomonede necesita foarte multa putere, poate pune componentele hardware ale calculatorului in pericol. Daca nu stii sa pui minarea la un nivel optim, procesorul oricand se poate suprasolicita.