Ce este Blockchain?
Pe intelesul tuturor blockchain-ul este un registru digital care stocheaza tot felul de date. Tehnologia moderna este cea care sta la baza cryptomonedelor, dar se pot face si tranzactii in spatiul NFT-urilor sau smart contracts.
Desi orice baza de date poate stoca aceste informatii, blockchainul este unic si descentralizat. Ce este nou la acest registru este ca asigura fidelitate si incredere pentru tranzactiile online.
Cum functioneaza?
Blockchain-ul stocheaza informatiile intr-un grup numit “block”, cu o memorie limitata. Cand acest block este plin, se inchide si se leaga cu block-ul urmator, formand astfel un lant de block-uri, numit si in engleza “Blockchain”, astfel nu este o baza de data simpla care stocheaza datele in tabele.
Prin procesul de “minare”, practic oamenii creeaza noi block-uri de acest fel, prin rezolvarea unor probleme complicate de matematica. Rezolvarea acestor probleme ar fi imposibile, deoarece trebuie sa gaseasca o varianta din 4 miliarde asa ca se folosesc de calculatoare foarte puternice, iar dupa rezolvare block-ul este terminat si adaugat pe blockchain, minerii primind o parte din tranzactie. Schimbarea unui block este aproape imposibila deoarece trebuie schimbat si restul blockurilor care urmeaza, iar rezolvarea problemelor necesita foarte mult timp si energie.
Scopul blockchain-ului este sa lase informatiile digitale sa fie inregistrate si distribuite, dar needitate, astfel si-a primit si numele de “Tehnologia registrului distribuit”. Datorita tehnologiei inovative acest lant de informatii a devenit foarte greu sau aproape imposibil de hack-uit sau de pacalit.
Utilizarea blockchain-ului
In urma cu 30 de ani a inceput ca un proiect de cercetare, dar prima data cand a fost de folos cu adevarat este cand a aparut prima cryptomoneda, Bitcoin, in 2009. De atunci blockchain-ul a devenit tot mai cunoscut si dezvoltat. Toate cryptomonedele folosesc acest registru si pot fi folosite pentru a cumpara tot felul de bunuri, atat virtuale cat si reale.
Deseori confundat cu cryptomonedele datorita scopului initial de a servi Bitcoin, blockchain-ul prin intermediul tehnologiei avansate a inceput sa fie folosit in tot mai multe domenii. In 2013 a luat viata proiectul “Ethereum”, cu cryptomoneda care ii poarta numele. Ethereum are propriul “registru”, care a reusit sa combine functionarea traditionala a blockchain-ului cu executia programarii, astfel blockchain-ul inovativ le permite programatorilor sa dezvolte tot felul de programe care pot fi unice si transmise mai departe. Cu alte cuvinte, programatorii Ethereum pot sa creeze diferite “fise”, sau token-uri, care pot reprezenta orice bun digital, in special contracte, fisiere cu muzica sau bilete la concert.
Nu cu mult timp in urma prin acest proces creat de Ethereum au luat nastere NFTurile (Non-Fungible Tokens), care reprezinta fisiere media, poze, videoclipuri sau muzica, a caror autenticitate se poate verifica prin intermediul blockchain.
Care sunt beneficiile blockchain-ului si de ce este considerat o parte a viitorului?
- Dupa cum am vorbit, cea mai cunoscuta utilitate a registrului sunt cryptomonedele care ne ajuta sa facem plati oriunde in lume in siguranta si fara a fi controlate de vreo banca sau alta autoritate.
- Cu ajutorul blockchain, banii fizici pot fi transimisi mai repede decat prin intermediul unei banci, iar tranzactionarea va avea taxe mult mai mici.
- Transferarea originaltatii unui bun digital este mai in siguranta ca niciodata, astfel in perioada in care traim sa atesti ca o opera de arta digitala este a ta este cat se poate de plauzibila.
- “Smart contracts” sunt contracte digitale care odata ce conditiile sunt indeplinte tranzactia se face automat.
- Pe viitor se asteapta ca tehnologia blockchain sa fie adaugata in sistemul de votare datorita posibilitatii de a arata autenticitatea unui obiect, astfel se poate evita fraudarea.
Avantajele blockchain-ului sunt cat se poate de clare, poti tranzactiona aproape orice bun digital foarte rapid si sigur, fara prezenta unui intermediar, doar vanzatorul si cumparatorul, de restul se ocupa tehnologia.
Toate aceste avantaje din pacate vin si cu dezavantaje.
Exista o limitare a tranzactiilor pe blockchain pe secunda, astfel Bitcoin poate procesa 5 tranzactii pe langa Visa care poate ajunge si la 1.700. Marirea limitarii de tranzactionare pe blockchain ar putea fi crescuta, dar viteza la internet va scadea, astfel in viitor cu ajutorul unui internet mai rapid vom putea avea mai multe tranzactii pe blockchain.
Un alt dezavantaj este ca daca tii bunurile in mediul online oricand se poate intampla ceva si sa iti pierzi cheia criptografica si asa cineva iti poate fura portofelul virtual.
Insa cel mai rau dezavantaj este ca unele persoane pot folosi siguranta si confidentialitatea, pe care le-o acorda blockchain, pentru activitati ilegale, dar speram ca pe viitor tehnologia va reusi sa opreasca acest tip de activitati.