Toata lumea a auzit de Ethereum ca fiind a doua cea mai populara cryptomoneda dupa Bitcoin, dar de fapt Ethereum a ajuns asa popular datorita sistemul Blockchain pe care il are in functiune, iar cryptomoneda ETH este doar o valuta cu ajutorul careia poti sa achizitionezi diverse bunuri digitale care se afle pe Blockchain-ul Ethereum.
Datorita tehnologiei invoative pe care cei de la Ethereum au creat-o, platforma a reusit sa schimbe piata in 2015 cand au aparut, iar pe langa cryptomonedele de pe blockchain au creat posibilitatea de a adauga si alte bunuri digitale, precum aplicatii descentralizate, smart contracts sau NFT-uri.
Cum functioneaza Ethereum?
Ca oricare alta cryptomoneda, cu ajutorul blockchain, in cazul lor si-au format propriul blockchain. Pe scurt blockchain-ul este o baza de data format dintr-un lant de block-uri, fiecare block fiind validat de mai multi “mineri” care cu ajutorul unor calculatoare puternice reusesc sa rezolve probleme criptografice. Blockchain-ul este cea mai sigura metoda de transmitere a datelor, fiind descentralizat fara ca vreo autoritatea sa se ocupe de el.
Cei de la Ethereum au venit cu ceva nou, au reusit sa combine blockchain-ul clasic cu programarea, astfel revolutionand viitorul tranzactiilor. Programatorii pot coda token-uri care sa reprezinte diferite bunuri digitale pe blockchain, ca mai apoi sa fie tranzactionate cu alte bunuri digitale sau cu ETH, pretul unei astfel de monezi este acum aproximativ $3.000.
Cine si cum a reusit sa creeze Ethereum?
Inca din 2013 proiectul Ethereum a fost pus pe hartie de catre un rus cu cetatenie canadiana Vitalik Buterin. Platforma a fost infiintat 2 ani mai tarziu de catre el si Joe Lubin, fondatorul ConsenSys o companie de software-uri blockchain. Se considera ca cei doi sunt primii care au reusit sa exploateze cu adevarat potentialul blockchain-ului. In 2016 platforma a fost impartita in doua, Ethereum (ETH) si Ethereum Classic (ETC), cel de-al doilea avand la baza originalul sistem blockchain, iar primul a suferit diferite modificari pentru a ajunge la apogeu.
Companii care adopta Ethereum
Platforma Ethereum este in continua dezvoltare, iar tot mai multe companii incearca sa implementeze intr-un fel sau altul Blockchain-ul Ethereum. In 2020 AMD, celebra companie de hardware, a colaborat cu ConsenSys pentru a crea un centru de date pe Blockchain, iar inca din 2015 Microsoft a colaborat cu ConsenSys, compania co-fondatorului Joe Lubin, pentru a implementa Blockchain-ul in tehnologia Microsoft Azure.
Beneficiile aduse de Ethereum
Cateva din beneficiile pe care Ethereum le-a adus pe piata sunt clare. In primul rand siguranta si rapiditatea tranzactiilor a crescut. Cu ajutorul Ethereum au aparut NFT-urile, fisierele media care pot arata ca cineva este autorul unic. Contractele smart sunt contracte pe blockchain care atunci cand conditiile sunt intalnite se incheie, acest lucru fiind posibil tot datorita Ethereum.