De cand cea mai celebra platforma online si-a schimbat numele din Facebook in Meta, la sfarstiul lunii Octombrie in anul 2021, acest termen a devenit din ce in ce mai confuz, dar si un subiect foarte dezbatut.
Desi Metaverse pare un concept inventat de catre Mark Zuckerberg, multa lume spune ca deja a existat sub numele de Web 3.0. Acest lucru se datoreaza faptului ca multi interpreteaza diferit termenul de Metaverse, asa ca sa aflam ce este acesta cu adevarat.
Numele propriu-zis de Metaverse provine dintr-un roman numit “Snow Crash“, scris de Neal Stephenson care a fost lansat in 1992, care descrie un spatiu virtual “The Matrix“. De atunci au aparut diferite alternative si proiecte pentru acest concept.
Metaverse - viitorul internet
Conceptul este o combinatie a diferitelor tehnologii, care includ realitatea virtuala si realitatea augmentata, in care se pot juca jocuri si se pot vedea diverse videoclipuri.
Multi se intreaba cum vor reusi sa faca toate aceste lucruri care pare de domeniul fantasticului, dar tehnologia a evoluat enorm in ultimul timp iar acest proces va fi sustinut de infrastructura cloud, patforme, software-uri si hardware-uri, dar si cu ajutorul Blockchain-ului.
Viitorul interenetului nu pare asa departe
Fondatorul si CEO-ul, proaspatului renumit brand Meta, Mark Zuckerberg anunta ca ar putea dura pana la 10 ani pana cand primele concepte de Metaverse vor aparea si vor putea fi cu adevarat folosite de catre oameni. Dar cateva din concepte, care vor fi si mai mult dezvoltate pe viitor, exista si in ziua de azi, precum comunicatiile prin intermediul telefonului foarte rapide sau castile de realitate virtuala.
Alti "giganti" vor lua parte la construirea Metaverse
Pe langa Meta, fost facebook, care deja s-a implicat foarte mult in acest proces inca din 2014, alte mari branduri isi anunta participarea la acest proiect:
- Microsoft. Compania uriasa de software infiintata de Bill Gates, deja foloseste holograme si construieste diferite aplicatii in realitatea extinsa, combinand realitatea virtuala si realitatea augmentata cu viata reala. Armata americana este ajutata de Microsoft, pentru a implementa realitatea augmentata in antrenamentele soldatiilor, iar prin Xbox Live, Microsoft deja reuseste sa conecteze milioane de oameni.
- Epic Games. Tim Sweeney, seful celebrului joc Fortnite, a anuntat ca si ei vor lua parte la acest proiect, astfel incercand sa faca un joc open-world, adaptat la Metaverse.
- Roblox. Compania evaluta in prezent la peste $45 milioane, este un joc role-play care simuleaza viata reala, iar conceptul de Metaverse ar fi o opurtunitate uriasa pentru dezvoltarea jocului.
- Minecraft. Un joc foarte iubit de catre copii, cu peste 120 de milioane de utilizatori pe luna, va avea de asemenea de castigat daca vor face transferul la Metaverse. In joc iti poti crea propriul avatar si poti sa contruiesti aproape tot ce vrei impreuna cu prietenii in mediul online.
Cum isi propune Metaverse sa ajute oamenii
Posibilele beneficii ale Metaverse-ului sunt cat se poate de clare si de avantajoase.
- Lucratul de acasa poate fi dificil pentru multi, mai ales pentru persoanele care nu sunt pasionate de tehnologie. Cu ajutorul hologramelor, managerii pot discuta mult mai usor cu angajatii si ii pot face sa inteleaga mai usor ce au de facut.
- Datorita limitatilor geografice, doctorii nu isi pot vedea pacientii la timp, dar cu ajutorul Metaverse intalnirea fata-n fata se poate face de la distante de mii de kilometri.
- Jocurile video vor fi mai interactive cu experiente cat mai reale.
- Excursiile virtuale vor costa mult mai putin decat cele reale, iar experientele pot fi cat se poate de asemanatoare.