FitnessVR Metaverse
FitnessVR este primul metaverse de sănătate și fitness creat de Scorpio Metaverse Engine. Planul este de a lansa versiunea alfa a FitnessVR Metaverse la jumatatea anului 2022.
FitnessVR este primul metaverse de acest gen dedicat wellness-ului avansat și conexiunilor umane.
Acest proiect este pe cale să devină unul dintre cele mai mari metaverse din lume pentru domeniul sănătății și wellness, inclusiv evenimente de fitness 5v5 în stilul eSport şi chiar conferințe de sănătate și wellness.
Folosind avatare personalizabile capabile să se deplaseze între metaverse prin tehnologia blockchain și criptomenede, metaverse-ul creat de Scorpio Metaverse Corporation oferă interoperabilitate flexibilă și experiențe mai bune pentru utilizator.
FitnessVR este condus de pasionați de fitness din întreaga lume, cu scopul de a crea o experiență de sănătate și fitness folosind tehnologii de ultimă oră, cum ar fi Realitatea Virtuală, sisteme bazate pe WebGL și, în viitor, Realitatea Augmentată.
Hamim Khan, CEO-ul FitnessVR a declarat că el crede în stimularea activităților și relațiilor oamenilor din întreaga lume, permițându-le astfel să se dezvolte în timp ce se distrează cu prietenii și familia folosind tehnologia AR/VR Metaverse.
Scorpio Metaverse Corporation, aflat în curs de brevetare, este primul Metaverse de sănătate al FitnessVR Corporation. Startup-ul s-a lansat în Dubai și își propune să devină unul dintre cele mai importante metaverse de sănătate și fitness din lume.
Exercițiile și realitatea virtuală
Timp de decenii, jocurile video au fost privite ca o activitate sedentară, complet în contradicție cu condiția fizică superioară și cu fitness-ul. Dar ideea de a folosi realitatea virtuală și jocurile video pentru a încuraja mai mult exercițiul este o nouă metodă în căutarea unui activităţi fitness.
Fitness în realitate virtuală, sau fitness VR, este ideea de a folosi tehnologia VR de ultimă oră, pentru a crea un mediu de antrenament complet nou oriunde în lume. Aceste jocuri au o cască cu căști care blochează lumina din lumea reală și te îndreaptă chiar în mijlocul unui mediu virtual în care te poți implica în tot felul de jocuri și activități, de la bowling și box la jocuri cu împușcături și provocări cognitive.
Cu jocurile care folosesc VR ca mijloc de antrenament, odată ce căștile și dispozitivele portabile care comunică cu platforma de joc sunt purtate, ne putem bucura de un antrenament captivant, care poate înlătura plictiseala ce poate fi resimţită după alte antrenament tradiționale.
Aaron Stanton, fondatorul și directorul Virtual Reality Institute of Health and Exercise din San Francisco, o organizație independentă de cercetare și evaluare creată pentru a studia impactul realității virtuale și augmentate asupra sănătății, lucrează pentru a produce revoluția VR în fitness. El a declarat că inspirația inițială în dezvoltarea Institutului VR provine dintr-o călătorie în Anglia cu câțiva ani în urmă.
Acolo, el a văzut un afiș de campanie guvernamentală pentru sănătate care prezenta o fotografie a unui copil ce stătea pe o canapea ţinând în mână un joc controller. Pe afiş scria că, dacă nu facem niciun fel de mişcare, putem risca o moarte prematură. Din păcate, aceasta este imaginea mentală pe care o au majoritatea oamenilor despre jocurile video.
Dar asta nu este neapărat adevărat. Unele jocuri, a confirmat Stanton, pot arde un număr destul de mare de calorii. Iar jocurile care sunt special concepute pentru a vă face să vă mișcați pot rivaliza cu cea mai intensă clasă de antrenament în arderea caloriilor.
Pot jocurile video într-adevăr să fie un exercițiu?
Pentru a-și demonstra ideea, Stanton a fondat Institutul VR și a contactat cercetătorii în kinesiologie de la Universitatea de Stat din San Francisco. Jimmy Bagley, profesor asistent de kinesiologie la SFSU, a fost unul dintre acei cercetători care au început să investigheze întrebarea dacă VR ar putea fi folosită pentru exerciții fizice.
Când cei doi s-au întâlnit pentru prima dată, Bagley se ocupa de cercetări în fiziologia umană, concentrându-se pe performanța musculară. El a lucrat cu sportivi, adulți în vârstă și cei cu dizabilități cronice pentru a înțelege mai bine ce anume face mușchii să funcționeze și cum să profite la maximum de ei în fiecare situație.
Inițial, Bagley a crezut că folosirea VR pentru exerciții ar putea fi un truc. S-a gândit că dacă ritmul cardiac crește, fie e doar o sperietură, fie este o stare mai agitată. A face mişcare nu înseamnă neapărat creşterea ritmului cardiac.
Așa că au decis să-l testeze în laborator pentru a afla ce se întâmplă de fapt. Folosind echipamente de testare VO2 max (o mască facială și un sistem de tuburi pe care atleții îl poartă uneori în timp ce aleargă sau merg cu bicicleta pentru a-și măsura starea fizică atunci când se antrenează) au introdus participanții în sistemele VR și au lansat câteva jocuri.
Ceea ce au descoperit cercetătorii SFSU a fost că, da, într-adevăr, au existat exerciții reale, de intensitate moderată până la una puternică, care au loc atunci când oamenii se implicau în anumite tipuri de jocuri video bazate pe VR.
Echipa a putut măsura exact consumul de calorii pentru diferite jocuri. Și de acolo s-a născut ideea de a testa și evalua diferite jocuri VR, astfel încât utilizatorii interesați să folosească VR pentru o stare de fitness și bunăstare îmbunătățite pentru a putea face alegeri mai bune despre modul de folosire a timpului de joc în îndeplinirea cu succes a obiectivelor de fitness.
Efectuarea exercițiului antrenant
Bagley a declarat că aceste jocuri nu au fost neapărat făcute pentru fitness, dar, treptat, anumite jocuri precum Beat Saber și Supernatural și-au câștigat reputația ca arzătoare de calorii, fiind chiar şi foarte distractive și captivante.
Fitness VR poate fi, de asemenea, o modalitate extrem de socială de a face mișcare, având în vedere că multe programe VR sunt concepute ca jocuri multiplayer care implică alte persoane. De exemplu, Stanton, care locuiește în prezent în Vietnam, spune că joacă un joc VR de tip tenis cu tatăl său de două ori pe săptămână. Tatăl lui se află în Manhattan, Kansas, iar timpul petrecut împreună, jucându-se, este neprețuit. Elementul de fitness este doar un bonus suplimentar.
Aceasta este o parte din motivul pentru care jocurile de fitness VR pot fi o modalitate atât de puternică de a vă face mișcare. Mulți utilizatori spun că nici măcar nu simt că se antrenează, ci mai degrabă doar joacă un joc sau petrec cu prietenii lor, care pot locui la kilometri depărtare.
Bagley spune că un alt motiv pentru care VR este atât de atrăgător este că se poate face în trepte scurte de-a lungul zilei, fără a depune prea mult efort aşa cum se întâmplă în timpul exerciţiilor de fitness sau în cadrul unui antrenament cardio obişnuit.
Colegiul American de Medicină Sportivă spun că ar trebui să facem 30 de minute de mișcare pe zi. Acum câțiva ani, a declarat că acest timp poate fi depăşit chiar şi cu 10 minute. La momentul actual, consideră că orice creștere este binevenită, atâta timp cât inima rezistă.
VR poate ajuta la satisfacerea acestei nevoi. În loc să consideri că este necesar să mergi la sală pentru acele 30 de minute de cardio, pune-ți căștile pentru câteva sesiuni de joc de 5 sau 10 minute pe parcursul zilei.
În ultimele zile ale anului 2020, Oculus a lansat un tracker de fitness, numit Oculus Move. Utilizatorii care descarcă software-ul pot urmări caloriile pe care le ard în realitate virtuală, împreună cu minutele dedicate activităţilor fizice, urcând pe un ticker care plutește deasupra sau sub câmpul lor vizual. Aceștia își pot stabili diferite obiective și își pot urmări progresul în timp real.
Mișcarea pare să fie o recunoaștere de la Oculus că fitness-ul este motivul principal pentru care mulți oameni folosesc VR. Chiar dacă nu toţi sunt pasionaţi de jocuri, în realitatea virtuală se pot antrena zilnic. Iar în ciuda a ceea ce s-ar putea crede despre incompatibilitatea dintre jocurile video și exercițiile fizice, acestea sunt antrenamente serioase.
În timpul sezoanelor de primăvară, vară și toamnă ale COVID, mulţi au făcut antrenament săptămânal cu bicicleta. La sfârşit de săptămână au putut beneficia de plimbări pe distanţe mai lungi. Insă, pe perioada iernii plimbările au fost reduse semnificativ. Această inactivitate a determinat pe mulţi să opteze pentru fitness VR.
Există zeci de programe de realitate virtuală ce pot fi folosite în arderea caloriilor, dar există şi câteva care sunt axate pe exerciţiile fizice.
Deși a început ca o noutate, fitnessul VR este acum capabil să servească drept piesa centrală pentru sala de sport de acasă. Costă mai puțin, ocupă mai puțin spațiu și te stimulează cu elemente asemănătoare jocurilor zilnice.