NFT-urile par sa acapreze tot mai multa popularitate si in tara noastra, dupa ce au explodat in afara anul trecut. NFT provine de la Non-Fungible Token care inseamna un ‘jeton’ a carei autenticitate nu poate sa fie copiata, acest lucru fiind posibil cu ajutorul blockchain-ului. Pot sa fie atat poze, cat si videoclipuri sau inregistrari muzicale, iar din cauza faptului ca exista un numar limitat de astfel de colectii sau poti sa verifici autenticitatea, se vand la unele preturi greu de imaginat.
Explicatia simplificata
Pe intelesul mai multora o sa incerc sa explic ce inseamna nefungibil. Banii sau cryptomonedele pot oricand sa fie schimbate, iar un exemplu bun ar fi ca 1 Bitcoin este egal cu 1 Bitcoin sau si mai usor, o bacnota de 10 lei este egala cu alta bacnota diferita de aceeasi valoare. NFT-urile sunt diferite de cryptomonede din cauza acestui fapt, astfel sunt unice si de neinlocuit facand imposibila copiere autenticitatii acestora. Un fel de carte de identitate care arata clar ca tu esti proprietarul.
Aparitia si dezvoltarea NFT-urilor
Aceste ‘jetoane’ au aparut inca din 2014, dar nu multa lume le-a luat in seama, la fel ca si in cazul cu cryptomonedele. Datorita blockchain-ului inovativ al Ethereum au inceput sa ia amploare in 2017 pentru vanzarea pieselor de arta digitale a caror originalitate trebuie sa ramana intacta. Astazi colectiile de simple poze pe blockchain sunt de ordinul zecilor de mii, iar cele mai populare dintre acestea se vand la preturi foarte mari. Majoritatea colectiilor populare nu sunt cumparate doar pentru autenticitate dar si pentru beneficiile pe care le aduc. De exemplu unele colectii de NFT-uri au tot felul de intalniri private atat in mediul online cat si in realitate, deci poti crea networking printre proprietarii care au cheltuit sume uriase. In unele colectii poti combina doua ‘jetoane’ pentru a face unul nou si tot felul de astfel de beneficii, pentru a face lumea sa cumpere.
Colectii NFT care au uimit lumea
- CryptoPunks. O colectie de 10.000 de caractere digitale pe blockchain-ul Ethereum. Niciunul nu arata la fel, iar fiecare caracater poate avea un singur proprietar. Volumul de piata este de $2 miliarde iar cel mai ieftin caracter costa 70 ETH ($220.000).
- Bored Ape Yacht Club. Este un club exclusivist cu 10.000 de caractere diferite, iar pretul achizitionarii unuia dintre acestea este de ordinul sutelor de mii de dolari. Celebritati precum Eminem, Neymar Jr. sau Stephen Curry au devenit recent propretiari de caractere din aceasta colectie.
- Doodles. O alta colectie cu 10.000 de poze unice, cu diferite imagini de la maimute, la mascote sau extraterestrii, desenate intr-o paleta de culori bogata. De asemenea membrii participa la diferite activiati intr-un cadru privat.
Cateva piese din colectia Bored Ape Yacht Club
Cum iti cumperi NFT?
Majoritatea colectiilor sunt pe blockchain-ul Ethereum, ceea ce inseamna ca poti cumpara cu cryptomoneda specifica. Mai intai trebuie sa cumperi moneda ETH pe care o ai intr-un portofel virtual apoi sa te conectezi pe o platforma online care se ocupa cu vanzarea de astfel de fisere digitale, cea mai cunoscuta fiind OpenSea. Inainte sa cumparati un NFT trebuie sa va asumati riscul pentru posibilitatea de a pierde banii investiti, asa ca cel mai bine puteti face un studiu de piata amanuntit inainte de a cumpara.
Sunt 'jetoanele virtuale' sigure?
Siguranta lor se datoreaza blockchain-ului pe care sunt construite. La fel ca si in cazul cryptomonedelor, blockchain-ul este aproape imposibil de spart. Sunt sanse mai mari sa va pierdeti NFT-urile datorita accesului pe care il puteti pierde la platforma online de unde le-ati cumparat.