Bitcoin este prima cryptomoneda cu sistem descentralizat, nefiind controlata de vreo autoritate. A fost creata in 2009 de catre Satoshi Nakamoto, un pseudonim al unei persoane sau al unui grup despre care nu se stie aproape nimic.
Ce a oferit Bitcoin?
Scopul intial al Bitcoin a fost acela de a minimiza taxele platilor in mediul online, iar spre deosebire de problemele guvernului cu platile, cryptomoneda este construita pe o tehnologie sigura si descentralizata numita Blockchain.
Ce este cu adevarat Bitcoin-ul?
Bitcoin-ul si-a primit numele de cryptomoneda deoarece in procesele de validare a tranzactiilor se folosesc calculatoare puternice pentru rezolvarea problemelor de criptografie, proces numit “minare”. Fizic Bitcoin-ul nu exista, dar poate fi vizibil pe blockchain, unde toata lumea are acces. Cryptomoneda nu este detinuta de vreo banca sau autoritate, iar in ciuda faptului ca nu este o metoda legala de plata in multe tari, popularitatea lui crescut enorm lucru ce a dat nastere la diferite astfel de monede, numite altcoins.
Istoria cryptomonedei
In august 2008 proiectul “Bitcoin” a fost public prin lansarea website-ului Bitcoin.org, iar de atunci a fost scrisa istoria. Cateva luni mai tarziu persoana sau grupul Satoshi Nakamoto anunta printr-o lista de mail-uri – “Am creat un sistem de plata care este de la persoana la persoana, fara un intermediar”, ceea ce avea sa devina sloganul “Bitcoin: Un sistem de plata de la persoana la persoana”. La inceputul anului 2009 bitcoin a fost pentru prima data minat, iar prima plata cu bitcoin s-a facut in 2010 cand cineva a folosit 10.000 BTC pentru a cumpara doua pizza, a caror valoare la timpul acela era de $40. Astazi, in 18 februarie 2022 acei 10.000 BTC ar fi valorat $355.000.000. De atunci ziua de 22 mai este cunsocuta ca si “Bitcoin Pizza Day”.
Bitcoin in prezent
In ziua de azi Bitcoin este punctul de plecare al multor discutii, deoarece multi nu sunt de acord cu metodele folosite. In cazul multor site-uri si al magazinelor online, pe langa card de credit sau Paypal, exista si plata cu Bitcoin (sau alte cryptomonede). In momentul de fata daca detii bitcoin ii poti da la schimb pe diferite bunuri cum ar fi masini, telefoane sau chiar case.
Cum sa ajungi detinator Bitcoin sau altcoins?
In cazul in care nu ai mai multe calculatoare puternice pentru “a mina” Bitcoin sau alte cryptomonede, sfatul nostru este sa cumperi de la un broker. Cei care achizitioneaza cryptomonede folosesc diferite aplicatii de tranzactionare cum ar fi Binance sau Crypto.com, care au si propria cryptomoneda. Atunci cand achizitionezi trebuie sa iti asumi un anumit risc, deoarece aceste cryptomonede sunt foarte volatile, astfel pretul lor difera de la o zi la alta.
Beneficiile Bitcoin
- Poate motivul cel mai bun pentru care lumea tranzactioneaza Bitcoin este ca este descentralizat, ceea ce inseamna ca nicio banca nu se implica de fiecare data cand vinzi sau cumperi ceva online.
- Fata de banci, tranzactiile prin Bitcoin la nivel international nu au taxe la fel de mari, deoarece cryptomonedele nu apartin de nicio institutie guvernamentala.
- Pe langa faptul ca tranzactiile au taxe mici, acestea sunt foarte sigure si mobile, sistemul blockchain fiind aproape imposibil de spart sau pacalit.
- In ultimul rand, atunci cand faci tranzactii cu bitcoin sau oricare alta cryptomoneda, de la o persoana la alta poti folosi un pseduonim, dar asta nu inseamna ca vei fi complet anonim deoarece poti fi oricand indentificat prin adresa blockchain.